Αποτίμηση της υλοποίησης του αναπτυξιακού προγραμματισμού της περιόδου 2007-13 της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Συνοδινός, Χρήστος (2021)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία (μελέτη) παρουσιάζονται αρχικά κάποια σημαντικά σημεία της περιφερειακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναφορά στις τελευταίες στρατηγικές που αναπτύσσονται. Προκειμένου να αναλυθεί ορθά η αποτίμηση των έργων του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, που αποτελεί περιφέρεια αποκλειστικά νησιωτικού χαρακτήρα, αναφέρονται επιγραμματικά οι στρατηγικές αναπτυξιακές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα κατά την περίοδο 2007-2013. Στη συνέχεια εκτίθεται η αναπτυξιακή φυσιογνωμία της υπό μελέτη περιφέρειας και ο συσχετισμός SWOT, ενώ συσχετίζεται και με τις περιφέρειες της λοιπής επικράτειας. Στα πλαίσια της παρούσας και με τα διατιθέμενα κατά την τρέχουσα περίοδο στατιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατέστη δυνατό να υπάρξει μόνο μια αποτίμηση και όχι αξιολόγηση των έργων / πράξεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Η ανάλυση στηρίζεται στη ροή των χρημάτων και στη χωρική κατανομή αυτών και των έργων. Συμπερασματικά τη μεγαλύτερη δέσμευση χρηματικών πόρων την είχε η νήσος της Λέσβου στους άξονες προτεραιότητας «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας» και «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής».