Οι δείκτες οργανωσιακής απόδοσης [KPIS-CSF] στις σύγχρονες επιχειρήσεις: μελέτη περίπτωσης στον ιδιωτικό τομέα - Μέλφος, Οδυσσέας (2021)
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται ο τρόπος και η μεθοδολογία με την οποία ασκείται η λειτουργία της διοίκησης της απόδοσης στις σύγχρονες επιχειρήσεις, εξειδικεύοντας στον προσδιορισμό των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας (CSF) και στη χρήση των βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs). Με την βιβλιογραφική ανασκόπηση έγινε προσπάθεια να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο δομείται και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης της απόδοσης με χρήση δεικτών και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διοίκησης των οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας και να αποσαφηνιστεί η έννοια της απόδοσης στους οργανισμούς αυτούς. Στη συνέχεια μελετήθηκαν δύο περιπτώσεις ιδιωτικών Κλινικών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο ενσωματώνουν την παραπάνω μεθοδολογία στην καθημερινή λειτουργία τους, με ποιον τρόπο ασκούν τη διοίκησης της απόδοσης, σε ποιο βαθμό αναγνωρίζουν ως θετική τη συνεισφορά του συστήματος μέτρησης της απόδοσης και κατά πόσο η ύπαρξή του κινητοποιεί το προσωπικό τους. Για τη διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιήθηκαν δώδεκα ημιδομημένες συνεντεύξεις με διοικητικά στελέχη των δύο οργανισμών, τα οποία κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα, απαντώντας σε καθορισμένες ερωτήσεις. Από την επεξεργασία των απαντήσεων προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τον βαθμό ωρίμανσης του συστήματος μέτρησης της απόδοσης στους δύο οργανισμούς και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την, κατά περίπτωση, βελτίωσή του. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις ασκείται σε κάποιο βαθμό η λειτουργία της διοίκησης της απόδοσης με χρήση δεικτών, η οποία όμως είναι ατελής και ότι τα στελέχη των οργανισμών εκτιμούν ότι η εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης λειτουργεί βοηθητικά προς τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και συνεισφέρει θετικά στην παρακίνηση του προσωπικού για αποδοτικότερη λειτουργία.