Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με ενεργειακό συμψηφισμό - Παπαργυρίου, Φωτεινή (2021)
Ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας (γνωστός με τον όρο net‐metering) αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ. Το net‐metering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας. Ο όρος “net” προκύπτει από το γεγονός ότι η χρέωση/πίστωση του καταναλωτή αφορά στη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραχθείσας από το φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια που απορροφάται από συμψηφιζόμενες καταναλώσεις στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός εγκαθίσταται στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης, που συνδέεται στο Δίκτυο μέσω της αυτής παροχής. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύεται και αξιολογείται οικονομοτεχνικά σαν ενδεικτικό παράδειγμα εφαρμογής, η εγκατάσταση ενός φωτοβολταικού συστήματος ισχύος 5kWp από ιδιώτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας κατοικίας.