Προγραμματισμός δραστηριοτήτων κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου και μελέτη με τη μέθοδο ανάλυσης κύκλου ζωής - Παυλίδου, Αναστασία (2021)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετηθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης ενός έργου, ως προς τον προγραμματισμό τους αλλά και ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκε ένα έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 500kW και έγινε μια εκτενής παρουσίαση των εννοιών του έργου, του χρονικού και οικονομικού προγραμματισμού, των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, και της μεθοδολογίας ανάλυσης κύκλου ζωής. Έπειτα, περιγράφηκαν αναλυτικά οι εργασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και πραγματοποιήθηκε ο χρονικός και οικονομικός του προγραμματισμός με βάση εμπειρικά στοιχεία από την υλοποίησή του, χρησιμοποιώντας το λογισμικό MS Project. Στη συνέχεια μελετήθηκε ως προς τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, εκτιμώντας την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η μελέτη έγινε με εφαρμογή της ανάλυσης κύκλου ζωής. Η ανάλυση κύκλου ζωής περιλαμβάνει πλήθος περιβαλλοντικών δεικτών που εξετάζουν διάφορες συνιστώσες της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που μπορεί να επιφέρει μια διεργασία ή ένα προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Στην προκειμένη η μεθοδολογία εφαρμόστηκε με χρήση του λογισμικού GaBi. Η ανάλυση κύκλου ζωής εφαρμόστηκε ανά ομάδα εργασιών του έργου όπως αυτές προέκυψαν από τον προγραμματισμό του. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικά για κάθε ομάδα αλλά και συγκεντρωτικά για το σύνολο του έργου στο τέλος της εργασίας. Η υλοποίηση της μελέτης σε ένα πραγματικό υλοποιημένο έργο, δίνει την δυνατότητα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα ως βάση σύγκρισης για επόμενες κατασκευές Φ/Β πάρκων ή να συγκριθούν με ήδη υπάρχουσες μελέτες.