Μαστίχα Χίου: αποκλειστικό πλεονέκτημα και τοπική- οικονομική ανάπτυξη - Παμπάλου, Αγγελική (2021)
Η έννοια της τοπικής ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική πρόοδο και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μιας περιοχής, δίνοντας έμφαση στους φυσικούς πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών, η αύξηση του ανταγωνισμού, η παγκοσμιοποίηση και οι αλλαγές στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού οδήγησαν στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας μοναδικής στρατηγικής, που οδηγεί στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, το οποίο διακρίνεται για τη μοναδικότητα και την καινοτομία του, ενώ είναι δύσκολο να αντιγραφεί. Στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος συγκαταλέγονται τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία της φήμης και την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς τους, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές και την αύξηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού. Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα ξεχωριστό προϊόν, το οποίο έχει μελετηθεί και διακριθεί για τις ευεργετικές ιδιότητες του, με αποτέλεσμα να τυγχάνει της εκτίμησης μεγάλου τμήματος των καταναλωτών, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εξέταση της συγκεκριμένης μελέτης περίπτωσης επιτρέπει την κατανόηση της σημασίας της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση ενός ισχυρού αποκλειστικού πλεονεκτήματος.