Μελέτη μεταφοράς του εμπορικού λιμένα Χαλκίδος στον χώρο του βιομηχανικού λιμένα τσιμέντων Χαλκίδος - Λιάκος, Αθανάσιος (2021)
Η αδυναμία του υπάρχοντος λιμένα της Χαλκίδας μπορεί να προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης, λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζει σε φόρτο/εκφορτωτικά μηχανήματα, αποθηκευτικούς χώρους κτλ, καθώς και την ανάγκη για δημιουργία νέων χώρων αναψυχής και τουριστικής ανάπτυξης εντός της πόλεως, οδηγεί στην απόφαση για δημιουργία νέου λιμένα και εξέταση περιοχών για την εγκατάσταση του, με καταλληλότερη με τα σημερινά δεδομένα λύση την περιοχή του όρμου μεγάλου Βαθέως. Φυσικά για την κατασκευή ενός έργου τέτοιας κλίμακας (νέο λιμάνι και συναφείς υποδομές), θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα κάποιων ετών λόγω των απαραίτητων μελετών, αποφάσεων, εγκρίσεων αλλά και της ανεύρεσης των απαραίτητων επενδυτικών πόρων. Έτσι στην παρούσα μελέτη εξετάζεται η πρόταση μεταφοράς του Εμπορικού Λιμένα Χαλκίδος στον χώρο του Βιομηχανικού Λιμένα των Τσιμέντων Χαλκίδος. Στόχος της παρούσας μελέτης λοιπόν είναι να εξετάσει το έργο, αναλύοντας όλους τους σχετικούς παράγοντες όπως τους στρατηγικούς λόγους, τη σκοπιμότητα υλοποίησης, το οικονομικό περιβάλλον, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιμένων καθώς και την ανάλυση κόστους – οφέλους. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να βοηθήσουν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την αναγκαιότητα και την αξία υλοποίησης τους. Το υπό μελέτη έργο αποσκοπεί τόσο στην καλύτερη λειτουργία και ανάπτυξη της δραστηριότητας του εμπορικού λιμένα της Χαλκίδας αλλά και στην ανάπλαση του χώρου όπου είναι τοποθετημένος ο υφιστάμενος εμπορικός λιμένας και η μετατροπή του σε χώρο αναψυχής και τουριστικής ανάπτυξης. Τονίζεται ότι όλα τα παραπάνω οφέλη θα λάβουν χώρα αρκετά άμεσα καθώς δεν απαιτούνται νέες υποδομές για την μεταφορά του λιμένα. Ακόμη είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Χαλκίδας, που λόγω της διακοπής της λειτουργίας του, τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούν.