Τρισδιάστατα εκπαιδευτικά παιχνίδια: υλοποίηση εφαρμογής, χρήση από μαθητές και αξιολόγηση των γνωστικών της αποτελεσμάτων, στη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών της Δ' δημοτικού - Παχίδης, Γεώργιος (2021)
Η ραγδαία εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας καθώς και η αυξανόμενη ενασχόληση των νέων με τα νέα τεχνολογικά μέσα, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέσα στην τάξη. Με βασικό χαρακτηριστικό τους το ευχάριστο περιβάλλον και τη διασκέδαση την οποία προσφέρουν, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μαθησιακό μέσο, το οποίο δίνει κίνητρα στα παιδιά και διευκολύνει πολύ τη μαθησιακή διαδικασία, προάγοντας τη βιωματική μάθηση. Επιπλέον, τα ψηφιακά παιχνίδια προσφέρουν πολλές ακόμα δυνατότητες, όπως την αλληλεπίδραση με τους άλλους, την ομαδικότητα και συνεργατικότητα, ενώ εξάπτουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Η παρούσα εργασία αποτελείται από τρία μέρη, το θεωρητικό, την κατασκευή της εφαρμογής και το ερευνητικό μέρος. Πιο συγκεκριμένα στο θεωρητικό μέρος αναλύεται η χρησιμότητα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως διδακτικό εργαλείο τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη μάθηση και κατανόηση των μαθηματικών , παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί ως προς την κατανόηση των μαθηματικών ασκήσεων από τους μαθητές, παραθέτονται τρόποι εκπαιδευτικής παρέμβασης με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος των Serious Games (Σοβαρών Παιχνιδιών) και της αποτελεσματικότητάς τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μία προσομοιωτική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει τον μαθητή να εφαρμόσει γνώση σε μια εικονική κατάσταση και να μάθει μέσα από τη διαδικασία αυτή. Προέκταση της νέας αυτής μορφής μάθησης είναι και τα serious games, τα οποία είναι προσομοιώσεις σε μορφή παιχνιδιού με δυνατότητα διάδρασης. Τα serious games χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, καθώς επιτελούν διαφορετικούς σκοπούς και έχουν πολλαπλά γνωρίσματα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και επιπέδου. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της ερευνητικής εφαρμογής καθώς παρουσιάζεται και η προβολή της στο χώρο του διαδικτύου. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, γίνεται αναφορά στο δείγμα, αναφέρεται ο τρόπος που συλλέχτηκαν τα δεδομένα και παραθέτονται τα αποτελέσματα με την χρήση της ανάλυσης των δεδομένων με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της έρευνας.