Διερεύνηση των αντιλήψεων των ατόμων με προβλήματα όρασης για τη θερμότητα και τη θερμοκρασία και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με χρήση ΤΠΕ για τη διδακτική τους αντιμετώπιση - Κουλτζή, Ειρήνη (2021)
Οι αντιλήψεις των μαθητών που έχουν διαμορφώσει πριν τη διδασκαλία για έννοιες των Φυσικών Επιστημών, επηρεάζουν σημαντικά τη μαθησιακή διαδικασία. Συνεπώς, είναι αναγκαία η μελέτη αυτών των αντιλήψεων των μαθητών. Ενώ είναι εκτεταμένη η έρευνα που μελετά τις αντιλήψεις των μαθητών διαφόρων ηλικιών για τη θερμοκρασία και τη θερμότητα, απουσιάζουν εργασίες που να μελετούν τις αντιλήψεις των ατόμων με προβλήματα όρασης για τις παραπάνω έννοιες. Η παρούσα εργασία επιδιώκει αφενός τη διερεύνηση των αντιλήψεων των ατόμων με προβλήματα όρασης για τις έννοιες της θερμότητας και της θερμοκρασίας και αφετέρου τη σχεδίαση εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση των ΤΠΕ για τη διδακτική αντιμετώπιση αυτών των αντιλήψεων των ατόμων. Το δείγμα της έρευνας απετέλεσαν τρεις μαθητές της Ε΄ τάξης του δημοτικού με προβλήματα όρασης. Για την συλλογή των ερευνητικών δεδομένων συγκροτήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις, οι όποιες στόχευαν στην διερεύνηση των αντιλήψεων των παραπάνω μαθητών για την θερμότητα και την θερμοκρασία. Οι απαντήσεις των μαθητών στις ερωτήσεις, αποτέλεσαν τα δεδομένα της έρευνας. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι οι μαθητές με προβλήματα όρασης είχαν διαμορφωμένες αντιλήψεις για την θερμότητα και την θερμοκρασία που ήταν διαφορετικές της σχολικής γνώσης. Οι αντιλήψεις που εντοπίστηκαν απετέλεσαν το υπόβαθρο για τη συγκρότηση εκπαιδευτικού υλικού για τη θερμοκρασία και τη θερμότητα με αξιοποίηση ΤΠΕ, για τη διδακτική αντιμετώπιση των αντιλήψεων των μαθητών με προβλήματα όρασης.