Συζητήσεις - αντιδράσεις για το ''Μακεδονικό ζήτημα'' στο διαδίκτυο: μελετώντας τις θρησκευτικές ιστοσελίδες - Γιοχαλά, Ιωάννα (2021)
Η έρευνα που ακολουθεί αποτελεί το αποτέλεσμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘ Επιστήμες της Αγωγής- Εκπαίδευση με χρήση Νέων Τεχνολογιών’. Η εργασία με τίτλο «Αντιδράσεις για το "Μακεδονικό ζήτημα" στο διαδίκτυο. Μελετώντας θρησκευτικές ιστοσελίδες και μη θρησκευτικές ιστοσελίδες», έχει ως σκοπό να αναζητήσει τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι ιστοσελίδες με θρησκευτικό υπόβαθρο το μακεδονικό ζήτημα. Το μακεδονικό ζήτημα εμφανίστηκε λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 με την συνθήκη του Βερολίνου τον 19ο αιώνα. Η παρούσα εργασία καλύπτει όμως τα όσα δημοσιεύθηκαν στις ιστοσελίδες από το 2017, τότε που ξεκίνησαν ξανά οι διαπραγματεύσεις μέχρι και το 2019, όταν πραγματοποιήθηκαν μαζικά συλλαλητήρια και ψηφίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Ως θρησκευτικές ιστοσελίδες επιλέχθηκαν λογαριασμοί που είχαν φωνή ενημέρωσης γύρω από την ορθόδοξη πίστη, με καθημερινά ρεπορτάζ και εκτενή αφιερώματα με μοναδικό στόχο την στήριξη του έργου της Εκκλησίας. Από την άλλη πλευρά οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που επιλέχθηκαν είναι ιδιωτικές και ελέγχονται από περιορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν ως στόχο, την άμεση ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα δρώμενα της κάθε εποχής. Αυτές οι διαδικτυακές σελίδες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το περιεχόμενο τους. Υπάρχουν σελίδες αθλητικές, αγροτικές ψυχαγωγικές, πολιτικές κ.α. Πέρα από τις ιστοσελίδες μελετήθηκαν και δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Instagram. Οι δημοσιεύσεις, που γίνονταν την περίοδο που το μακεδονικό ζήτημα είχε τραβήξει την προσοχή του ελληνικού λαού, ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Άρθρα, βίντεο και φωτογραφίες κατέκλυσαν κάθε λογαριασμό με τους χρήστες να ταυτίζονται και να αντιδρούν σε όσα διάβαζαν. Γι αυτό τον λόγο μελετήσαμε αυτά τα άρθρα και τις εικόνες που κοινοποιήθηκαν καθώς και τις αντιδράσεις των χρηστών απέναντι σε όσα κοινοποιήθηκαν. Τα αποτελέσματα όπως προέκυψαν στο τέλος της έρευνας μέσα από την μελέτη θρησκευτικών και μη διαδικτυακών σελίδων ανέδειξαν πολλαπλά συμπεράσματα για την εργασία μας.. Επίσης σπουδαίο ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη σύγκριση των ιστοσελίδων, με τα συμπεράσματα ,που αφορούν την θρησκεία, να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.