Αντασφάλιση - Ανθόπουλος, Ιωάννης (2021)
Η αντασφάλιση είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο μετρίασης του κινδύνου που ενέχει στις εργασίες μιας ασφαλιστικής επιχείρησης. Ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του κανονιστικού πλαισίου Solvency II όπου οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της φαίνεται να εκτοξεύονται, η αντασφάλιση θα αποτελέσει βασικό πυλώνα και συγκριτικό πλεονέκτημα στην ασφαλιστική βιομηχανία κάνοντας τις εταιρείες πιο φερέγγυες, αλλά ταυτόχρονα και πιο ανταγωνιστικές. Σκοπός της μεταπτυχιακής αυτής διατριβής είναι να εξετάσει την επίδραση διάφορων μορφών αντασφάλισης στον δείκτη φερεγγυότητας υπό το νέο κανονιστικό καθεστώς Solvency II. Επιπρόσθετα, εξετάζει το αν και κατά πόσο η αντασφάλιση γενικότερα και οι επιμέρους μορφές της είναι επωφελείς για μια ασφαλιστική επιχείρηση. Αρχικά, το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή αναλύοντας τα είδη κινδύνων που αντιμετωπίζουν γενικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνοντας έτσι αντιληπτή την ανάγκη δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου όπως αυτό της Βασιλείας για τις τράπεζες και της Φερεγγυότητας για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι διάφορες μορφές αντασφάλισης, ενώ στο τρίτο οι κανόνες και αρχές που θα διέπουν την ασφαλιστική βιομηχανία υπό το Solvency II. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μελέτη περίπτωσης η οποία καταλήγει στη εξαγωγή περιορισμών και συμπερασμάτων εφαρμογής της αντασφάλισης σε χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιρειών.