Χρήσεις φυτικών ειδών: η περίπτωση ενός τμήματος της χλωρίδας της Λέσβου - Βουζούκας, Παναγιώτης (2021)
Σκοπός της εργασίας είναι να καταγραφούν οι χρήσεις εκείνων των φυτικών ειδών της Λέσβου, που σε προγενέστερες έρευνες (πριν το 2008) δεν υπήρχε αναφορά για κάποια καταγεγραμμένη χρήση. Η έρευνα βασίστηκε σε εκτεταμένη βιβλιογραφική επισκόπηση και κωδικοποίηση των χρήσεων σε έξι βασικές κατηγορίες: ιατρική-φαρμακευτική, διατροφική, αγρονομική, κτηνιατρική, τεχνολογική και κοσμητολογική. Από τα είδη που καταγράφηκαν, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών βρίσκουν εφαρμογή σε περισσότερες από μία χρήσεις. Αρκετά είδη μπορεί να θεωρούνται φαρμακευτικά, αλλά παράλληλα χρησιμεύουν (άλλα μέρη του φυτού) και ως συμπλήρωμα διατροφής ή ακόμη και ως καλλυντικό περιποίησης σώματος (αιθέρια έλαια). Κάποια είδη είναι περισσότερο χρήσιμα στη διατροφή μας (βρώσιμα) και κάποια άλλα μπορεί να βρίσκουν μεγαλύτερη εφαρμογή στην τεχνολογική κατηγορία χρήσεων. Σημαντικός και ο αριθμός των ειδών με εφαρμογή στην αγρονομική κατηγορία (επί το πλείστον ως ζωοτροφή) και στην κτηνιατρική. Μέσω των αποτελεσμάτων συμπεραίνεται ότι από τα φυτικά είδη με καταγεγραμμένη χρήση, τα περισσότερα από αυτά βρίσκουν εφαρμογή στην Ιατρική-Φαρμακευτική κατηγορία χρήσεων και κάποια θεωρούνται αποκλειστικά φαρμακευτικά είδη, καθώς δεν βρίσκουν εφαρμογή σε άλλη κατηγορία.