Συγκριτική μελέτη ελληνικών τυριών ως προς το προφίλ των λιπαρών οξέων: πειραματική εργασία - Στεφανίδης, Σάββας; Παπασυμεών, Κωνσταντίνος (2021)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των λιπαρών οξέων δυο σκληρών ελληνικών τυριών Π.Ο.Π. κεφαλοτύρι και μελίχλωρο Λήμνου, προκειμένου να αξιολογηθεί και να συγκριθεί η διατροφική τους αξία. Συγκεκριμένα , στο πρώτο στάδιο της μελέτης δίνονται κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον ορισμό και την διέλευση ονομασίας των τυριών , την ευρύτερη διαδικασία παραγωγής αλλά και τις εδώδιμες καθορισμένες πρώτες ύλες που έχουν προστεθεί. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα κριτήρια ταξινόμησης τυριών με βάση την ποιότητα, την υγρασία % , την υγρασία % (ως έχει) , τα λιπαρά %(επί ξηρού) της πρωτεΐνες και την τελική τους τέφρα. Επίσης γίνεται αναφορά, στις θετικές και πιθανές αρνητικές επιδράσεις των τυριών στην υγεία του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας, τις μεθόδους εκχύλισης Bligh Dyer , Μεθυλεστεροποίησης λιπαρών οξέων και Αέριας χρωματογραφίας ( Gas Chromatography) καταλήξαμε σε κάποια συμπέρασμα σχετικά με τα λιπαρά οξέα των τυριών.