Προσδιορισμός αντιοξειδωτικής δραστικότητας και ολικών φαινολικών συστατικών σε εκχυλίσματα φύλλων ελιάς με χρήση διαφορετικών μεθόδων ξήρανσης και εκχύλισης και σύγκριση με αφεψήματα ελληνικών βοτάνων - Μαθιού, Ανθούλα (2021)
Η εργασία είχε ως σκοπό την αξιοποίηση των φύλλων ελιάς προς δημιουργία καινοτόμων τσαγιών, μείγματα με ελληνικά βότανα, και τη μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης και της περιεκτικότητας σε ολικά φαινολικά αυτών των καινοτόμων προϊόντων.Αρχικά έλαβε χώρα ξήρανση των φύλλων ελιάς σε διάφορες θερμοκρασίες. Έπειτα πραγματοποιήθηκε εκχύλιση με διαφορετικούς διαλύτες σε διάφορους χρόνους. Ακολούθησε επιλογή της κατάλληλης ξήρανσης και μεθόδου εκχύλισης (διαλύτης, θερμοκρασία, χρόνος) και έπειτα διήθηση και παραλαβή των εκχυλισμάτων των φύλλων ελιάς καθώς και μιγμάτων με διάφορα βότανα. Εν συνεχεία έλαβε χώρα μέτρηση των ολικών φαινολικών με τη μέθοδο Folin Ciocalteau, καθώς και της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους με τη μέθοδο FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power). Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι η αξιοποίηση των φύλλων ελιάς σε συνδυασμό με ελληνικά βότανα θα μπορούσε να αποτελέσει μια καινοτόμα επιλογή δημιουργίας λειτουργικών αφεψημάτων με αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με παράλληλη συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προαγωγή της υγείας.