Μελέτη αντιδράσεων καταναλωτή και οργανοληπτική ανάλυση χυμού φρούτων εμπλουτισμένου με εκχύλισμα πρόπολης - Τσιμπλιαράκη, Σταυρούλα (2021)
Η αντίληψη των καταναλωτών είναι βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή τους για κάθε προϊόντος, και επηρεάζεται από τα συναισθήματα που βιώνει ο καταναλωτής κατά την αγορά και την κατανάλωση του εκάστοτε προϊόντος. Οι καταναλωτές πλέον απαιτούν όλο και πιο υγιεινά προϊόντα, και η βιομηχανία οφείλει να τα προσφέρει. Για αυτό το λόγο αναπτύσσονται καινοτόμα προϊόντα που να καλύπτουν τις υφιστάμενες νομοθετικές συνθήκες αλλά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζει η βιομηχανία πριν την μαζική παραγωγή ενός προϊόντος αν θα γίνει αποδεκτό από το αγοραστικό κοινό. Μία μέθοδος για να γίνει αυτό αντιληπτό είναι μέσω της μέτρησης των συναισθημάτων που προκαλούνται από το εκάστοτε προϊόν. Το αναψυκτικό πορτοκαλάδας είναι ένα προϊόν ευρέως διαδεδομένο, που συχνά δεν είναι όσο υγιεινό όσο απαιτούν τα νέα δεδομένα και οι νέες τάσεις, καθώς και οι απαιτήσεις των καταναλωτών. Επομένως, η μερική ή ολική αντικατάσταση των χημικών συντηρητικών είναι μια τάση που συνεχώς γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η πρόπολη, έχει χαρακτηριστεί ως «χρυσός», και για τις διατροφικές της ιδιότητες, οι οποίες είναι ποικίλες, και για την δράση της ως αντιμικροβιακός παράγοντας. Αξιοποιώντας την πρόπολη (και συγκεκριμένα το εκχύλισμά της) ως συντηρητικό στην πορτοκαλάδα έχει πολλά οφέλη, τα οποία αναπτύσσονται παρακάτω.