Παράγοντες υιοθέτησης κοινωνικών μέσων από ελληνικές επιχειρήσεις - Χαραλαμποπούλου, Βασιλική (2021)
Το αντικείμενο μελέτης της παρούσας ερευνητικής διπλωματικής εργασίας αφορά την επίδραση που έχουν στον βαθμό υιοθέτησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις ελληνικές επιχειρήσεις μία σειρά εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Η συγκεκριμένη έρευνα βασίσθηκε στην συλλογή δεδομένων από 370 ελληνικές επιχειρήσεις από τους πλέον προηγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας το θεωρητικό ερευνητικό πλαίσιο Τεχνολογία, Οργάνωση & Περιβάλλον (ΤΟΕ) το οποίο κατευθύνει την έρευνα ως προς τους παράγοντες που πρέπει να εξετασθούν. Συνεπώς, οι παράγοντες που εξετάζονται διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες, τους τεχνολογικούς, τους οργανωσιακούς και τους περιβαλλοντικούς. Ο τεχνολογικός παράγοντας που εξετάζεται στην παρούσα έρευνα είναι ο βαθμός χρήσης Τεχνολογικών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από την επιχείρηση. Στην συνέχεια, εξετάζονται κάποιοι οργανωσιακοί παράγοντες όπως το είναι το μέγεθος της επιχείρησης, ο κλάδος ο οποίος δραστηριοποιείται, το ποσοστό του προσωπικού που διαθέτει τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο βαθμός καινοτομικότητας της. Οργανωσιακούς παράγοντες προς μελέτη αποτελούν επίσης κάποιες τεχνολογικές ικανότητες ΤΠΕ όπως ο βαθμός που διαθέτει η επιχείρηση την ικανότητα ταχείας υλοποίησης εσωτερικά διαφόρων αλλαγών στο λογισμικό εφαρμογών, ο βαθμός που διαθέτει η επιχείρηση την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης εσωτερικά από το προσωπικό πληροφορικής και ο βαθμός που διαθέτει την ικανότητα ταχείας πραγματοποίησης διαφόρων διασυνδέσεων μεταξύ των υπαρχουσών εφαρμογών. Επιπλέον εξετάζονται κάποιες ικανότητες διαχείρισης που διαθέτει μια επιχείρηση και συγκεκριμένα, ο βαθμός καλής συνεργασία, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ του προσωπικού πληροφορικής, ο βαθμός που διαθέτει η επιχείρηση καλή συνεργασία με τους προμηθευτές πληροφορικής και ο βαθμός που διαθέτει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού ΤΠΕ. Τέλος, η τελευταία κατηγορία παραγόντων που εξετάζεται σύμφωνα με το θεωρητικό ερευνητικό πλαίσιο ΤΟΕ, είναι οι τεχνολογικοί που αποτελούνται από τον ανταγωνισμό που υπάρχει ως προς την τιμή, τον ανταγωνισμό που υπάρχει ως προς άλλους άξονες όπως είναι η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της και η μείωση εσωτερικής ζήτησης από επιχειρήσεις και ατομικούς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2009-2014. Από την εκτίμηση μοντέλων πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης (Linear Regression) προέκυψε ότι οι κυριότεροι παράγοντες για την υιοθέτηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι: ο βαθμός καινοτομικότητας που διαθέτει η επιχείρηση, το επίπεδο ανταγωνισμού ως προς άλλους άξονες (εκτός τιμής), ο κλάδος που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, οι τεχνολογικές ικανότητες ΤΠΕ και οι ικανότητες διαχείρισης ΤΠΕ που διαθέτει