Κατασκευή 3D - Printer - Μάνος, Νικόλαος (2021)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η υλοποίηση 3D εκτυπωτή σε υλικό καθώς και σε λογισμικό επίπεδο. Στα πλαίσια του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δημιουργήθηκε η ανάγκη για εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με τον υπάρχων 3D Printer. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν από εκείνη. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή των 3D εκτυπωτών από το 1983 έως και τη σημερινή εποχή. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η κατασκευή του εκτυπωτή με διαστάσεις 100cm (μήκος) x 55cm (πλάτος) x 60cm (ύψος), ενώ οι διαστάσεις εκτύπωσης είναι 40cm x 40cm x 45cm. Τα υλικά από τα οποία απαρτίζεται ο εκτυπωτής είναι προφίλ αλουμινίου, πλακέτα Arduino και Ramps Shield, βηματικοί κινητήρες, θερμαινόμενη κεφαλή, θερμαινόμενη βάση εκτύπωσης και 3D εκτυπωμένα κομμάτια πλαστικού. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στο λογισμικό επίπεδο του εκτυπωτή, καθώς και στο πρόγραμμα εξαγωγής αρχείων προς εκτύπωση Cura Ultimaker. Επιπλέον αναλύονται οι παραμετροποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Marlin 1.1.9, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Arduino Mega, στην κεντρική πλακέτα του εκτυπωτή. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναγράφεται ο αναλυτικός κατάλογος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του εκτυπωτή, τα τεμάχια καθώς και η τιμή τους. Τέλος, ακολουθούν οι μελλοντικές επεκτάσεις και τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν κατά την διατριβή της διπλωματικής εργασίας.