Επιχειρησιακή ευφυΐα/αναλυτική με χρήση δεδομένων ERP και CRM συστημάτων - Σκότη-Χριστοπούλου, Φωτεινή-Δήμητρα; Skoti-Christopoulou, Fotini-Dimitra (2021)
Η επιχειρησιακή νοημοσύνη είναι ένας όρος της πληροφορικής ο οποίος εμπεριέχει όλα τα τμήματα και τις διεργασίες μιας επιχείρησης με σκοπό την ερμηνεία του τρόπου λειτουργίας της. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στη χρήση εργαλείων επιχειρησιακής ευφυίας προκειμένου να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους αποφάσεις και να μπορέσουν να διαφοροποιηθούν και να εξελιχθούν. Ο κύριος στόχος της παρούσας εργασίας είναι να γίνει κατανοητή η συνεισφορά των ΕΝ συστημάτων με χρήση επιχειρησιακών δεδομένων από συστήματα προγραμματισμού πόρων και συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων καθώς και των καινοτομιών που αυτά προσφέρουν όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης των επιχειρήσεων. Η σωστή αξιοποίηση των δεδομένων των παραπάνω συστημάτων μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών οι οποίες σε συνδυασμό με την χρήση ΕΝ συστημάτων μπορούν να δώσουν μια καλύτερη κατανόηση της επιχείρησης. Κάθε έργο επιχειρησιακής ευφυίας ξεκινάει με την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και των στόχων που θέλει να επιτύχει. Εφόσον καθοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι της επιχείρησης είναι εύκολο να προσδιοριστούν οι απαιτήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν οικονομικούς δείκτες που μέλη της διοίκησης της επιχείρησης πιθανός να θέλουν να παρακολουθούν. Ακολουθεί η συλλογή την δεδομένων από τα διάφορα συστήματα της επιχείρησης και ο μετασχηματισμός αυτών σε μορφή κατάλληλη για την εφαρμογή αλγορίθμων ανάλυσης. Έπειτα γίνεται ανάλυση των δεδομένων δημιουργώντας αναφορές που περιέχουν συγκεντρωτικές πληροφορίες που η εκάστοτε επιχείρηση προτιμά να παρακολουθεί. Από αυτές τις αναφορές οι οποίες αποτελούν και το τελικό προϊόν ενός έργου ΕΝ, τα διοικητικά στελέχη αποκτούν εικόνα για την τρέχουσα πορεία της επιχείρησης εντοπίζοντας αδυναμίες που πρέπει να διορθώσουν καθώς και ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέλλον.