Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. & Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.: χρηματοοικονομική ανάλυση των δύο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιριών - Χριστοφή, Κωνσταντίνος (2021)
.Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την χρηματοοικονομική ανάλυση των δύο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εταιριών «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς – Ο.Λ.Π. Α.Ε» και «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης – Ο.Λ.Θ. Α.Ε.». Ειδικότερα η συγκεκριμένη μελέτη και ανάλυση των οικονομικών στοιχείων πραγματοποιήθηκε για την εξεταζόμενη τετραετία 2015-2018. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια και στη χρήση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων καθώς οι λογιστικές πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτές θεωρούνται ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση. Αξίζει να επισημάνουμε μάλιστα ότι οι παραπάνω πληροφορίες προκειμένου να θεωρηθούν ουσιαστικά χρήσιμες και να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της επιχείρησης θα πρέπει να διέπονται από τα εξής χαρακτηριστικά: α) συνάφεια, β) αξιοπιστία, γ) συγκρισιμότητα, δ) συνοχή και ε) κατανόηση. Εν συνεχεία στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι αριθμοδείκτες των οποίων η χρήση τους στην ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων αποτελεί μία συνήθης επιλογή ως την τεχνική που είναι σε θέση να εμβαθύνει στη συγκρίσιμη και σχετική σπουδαιότητα των οικονομικών στοιχείων. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται γύρω από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π. Α.Ε.) καθώς παρέχονται βασικές πληροφορίες, πραγματοποιώντας μία μικρή εισαγωγή στην συγκεκριμένη ανώνυμή εταιρία και τις βασικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που παρέχει. Επίσης, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το θεωρητικό κομμάτι της παρουσίασης της Ο.Λ.Π. Α.Ε., παρατίθενται οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας (για τα έτη 2015-2018) από τις οποίες αντλήσαμε τα απαραίτητα αριθμητικά δεδομένα για τη διεξαγωγή της ανάλυσης μας. Ενώ τέλος υπολογίσθηκαν και παρουσιάζονται και οι σχετικοί αριθμοδείκτες με βάση τους οποίους διαμορφώθηκε μία εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Ομοίως και στο τέταρτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αφού γίνεται η παρουσίαση της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. γενικότερα σαν εταιρία, παρατίθενται οι οικονομικές της καταστάσεις (για τα έτη 2015-2018). Επίσης και εδώ υπολογίζονται ορισμένοι αριθμοδείκτες από τις βασικότερες κατηγορίες και παρουσιάζονται τα σχετικά αποτελέσματα τα οποία παρέχουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση και αυτής της εταιρίας. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο το οποίο είναι και το ουσιαστικότερο, πραγματοποιείται μία σύγκριση μεταξύ των επιλεγμένων ανωνύμων εταιριών που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, Ο.Λ.Π. Α.Ε. και Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Ειδικότερα η σύγκριση βασίζεται στους αριθμοδείκτες των δύο εταιριών οι οποίοι υπολογίσθηκαν στα δύο προηγούμενα κεφάλαια αντιστοίχως και επιδιώκει να αναδείξει εκείνη την εταιρία της οποίας η οικονομική κατάσταση διαφαίνεται να έχει μία καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα.