Η συμβολή της ναυτιλίας στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης - Μπεμπέτσι, Ορνέλα; Bebetsi, Ornela (2021)
Στόχος της παρούσας Πτυχιακής Εργασίας είναι η μελέτη των τρόπων που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν ορισμένοι από τους στόχους που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Αντζέντα 2030. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στις δράσεις αλλά και στις τεχνολογίες που αναπτύσσονται από τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και άπτονται της βιώσιμης ανάπτυξης. Αρχικά, προσδιορίζονται ορισμένες εισαγωγικές έννοιες, όπως είναι η αειφόρος ανάπτυξης, η γαλάζια ανάπτυξη και η ναυτιλιακή περιβαλλοντική πολιτική, ενώ στη συνέχεια εξετάζεται ο στόχος που αφορά την ισότητα των φύλων στη ναυτιλία και ο βαθμός επίτευξης αυτού, όπως επίσης και η ο ρόλος της καθαρής ενέργειας στη ναυτιλία. Ακόμη, μελετάται ο στόχος που αφορά την ναυτιλία στον κλάδο της βιομηχανίας, της καινοτομίας και των υποδομών. Τέλος, μελετώνται οι δράσεις για το κλίμα που αφορούν την ναυτιλία και ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν εφαρμοστεί. Σχετικά με την μεθοδολογία που εφαρμόζεται πρόκειται για βιβλιογραφική αναζήτηση σε διεθνείς επιστημονικές βάσεις δεδομένων όπως είναι το Google Scholar το Scopus και το Sciencedirect, εστιάζοντας σε επιστημονικά περιοδικά που μελετούν ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της ναυτιλίας. Ακόμη, χρησιμοποιούνται σχετικά συγγράμματα, αλλά και επικαιροποιημένο υλικό από το διαδίκτυο.