Η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού στη ναυτιλιακή επιχείρηση - Καραμαούνας, Αντώνιος (2021)
Η διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού είναι o κλάδος που ασχολείται με τον ανθρώπινο παράγοντα σε μια επιχείρηση. Η επιχείρηση χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο τους εργαζόμενους ώστε να παίρνει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τις ικανότητες τους, ενώ οι εργαζόμενοι ανταμείβονται τόσο υλικά, όσο και ψυχολογικά για τις επιδόσεις τους. Η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων βασίζεται κυρίως σε εργαλεία και τεχνικές από τον τομέα της ψυχολογίας, όπως επίσης και σε τεχνικές και διαδικασίες της «διοίκησης προσωπικού». Η ανάπτυξη και η διαμόρφωση τόσο των ικανοτήτων όσο και των συμπεριφορών και των στάσεων του ανθρώπινου δυναμικού ενός οργανισμού επιτυγχάνεται μέσω πρακτικών και συστημάτων που έχουν επίδραση πάνω στους ανθρώπους, όπως είναι η εσωτερική επικοινωνία, η εταιρική κουλτούρα και η ηγεσία. Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθεί η προσφορά του ανθρωπίνου δυναμικού στη ναυτιλιακή επιχείρηση, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα πετύχει η επιχείρηση συνεχώς να εξελίσσεται μέσα από αυτές τις στρατηγικές, μεθόδους και εργασίες μεταξύ των μελών. Γίνεται αναφορά στις βασικές αρμοδιότητες των εργαζομένων και αξιολόγηση αυτών, να γίνει σαφές αν οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται επιτυχώς στα καθήκοντα της θέσης που κατέχουν και παράλληλα να βελτιώσουν την απόδοσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.