Το πράσινο περιβάλλον στα πλοία - Σπυράκη, Μαρία (2021)
Η ραγδαία ανάπτυξη της ναυτιλίας τις τελευταίες δεκαετίες επέφερε την οικολογική επιβάρυνση των θαλάσσιων υδάτων και της ατμόσφαιρας. Αρχικά, το πρόβλημα εντοπίστηκε στη θαλάσσια μεταφορά του πετρελαίου, ωστόσο σταδιακά έγινε αντιληπτή η επικινδυνότητα και των υπόλοιπων ειδών αποβλήτων που παράγονται από τα πλοία. Έτσι, σήμερα η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα Πλοία (MARPOL 73/78) περιγράφει αναλυτικά όλα τα είδη αποβλήτων στα παραρτήματά της και ορίζει αυστηρές απαιτήσεις για την ορθή διαχείρισή τους προκειμένου να διασφαλισθεί η καλή οικολογική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων. Σύμφωνα με τη MARPOL 73/78, λοιπόν, τα απόβλητα των πλοίων διακρίνονται σε πετρελαιοειδή, επιβλαβείς υγρές ουσίες χύδην, επιβλαβείς ουσίες σε συσκευασμένη μορφή, λύματα, στερεά απορρίμματα και αέριους ρύπους. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η γενικότερη παρουσίαση του πράσινου περιβάλλοντος στα πλοία. Ειδικότερα, η εργασία εστιάζει στις επιπτώσεις που επιφέρουν οι θαλάσσιες μεταφορές στις συνιστώσες του περιβάλλοντος, αλλά και στα διάφορα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από τους διάφορους φορείς, διεθνείς και μη.