Ο ρόλος της σημαίας στην ανταγωνιστικότητα των πλοίων - Τσιριγώτη, Αναστασία (2021)
Η δικαιοδοσία του κράτους σημαίας παρέχει έναν από τους κύριους τρόπους διατήρησης της έννομης τάξης για τις δραστηριότητες στη θάλασσα, αν και η σημασία της έχει μειωθεί ως συνέπεια των επεκτάσεων στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους επί των ωκεανών. Κάθε κράτος μπορεί να παραχωρήσει σε πλοίο το δικαίωμα να πλέει υπό τη σημαία του. Στη συνέχεια, το κράτος σημαίας διαθέτει πρωταρχική νομοθετική και εκτελεστική δικαιοδοσία επί των πλοίων του στην ανοικτή θάλασσα, με ορισμένες περιορισμένες εξαιρέσεις. Τα πλοία που βρίσκονται σε παράκτια ύδατα υπόκεινται σε έναν πιο εξελιγμένο συνδυασμό δικαιοδοσίας του κράτους σημαίας και του παράκτιου κράτους. Μία από τις πιο θεμελιώδεις ανησυχίες που αντιμετωπίζει ο νόμος της θάλασσας είναι η ικανότητα και η προθυμία των κρατών σημαίας να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα πλοία που φέρουν τη σημαία τους. Αυτό οδήγησε σε προσπάθειες εξασφάλισης καλύτερης συμμόρφωσης του κράτους σημαίας με τις ευθύνες τους, καθώς και πρόκληση για την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ελέγχου, όπως ο έλεγχος από το κράτος λιμένα. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε πιο εξελιγμένα μοντέλα ρύθμισης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η κατανόηση του ρόλου της σημαίας στην ανταγωνιστικότητα των πλοίων. Στόχος είναι να μπορέσει ο αναγνώστης να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σημαία, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή στην ανταγωνιστικότητα των πλοίων και κατ’ επέκταση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων