Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις στρατηγικές και στις επενδύσεις πληροφορικής στις ελληνικές επιχειρήσεις - Τσιπάς, Νικόλαος; Tsipas, Nikolaos (2021)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια απόκτησης Διπλώματος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο σκοπός της εργασίας ήταν να μελετήσει τις Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στις Επενδύσεις, την Οργάνωση και Λειτουργία της Πληροφορικής στον Επιχειρηματικό Κλάδο. Η εργασία είχε βιβλιογραφική και εμπειρική φύση, αρχικά μελετήθηκε σχετική βιβλιογραφία και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα στο συγκεκριμένων ελληνικών επιχειρήσεων. Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας η οποία παρουσιάζεται στο 2ο και 3ο κεφάλαιο, αναφέρεται στην Οικονομική Κρίση, στη σύντομη ιστορική αναδρομή, τα πιθανά αίτια της, τα χαρακτηριστικά της, τη δυναμική των επιχειρήσεων εν καιρώ κρίσης και τις επιπτώσεις σε γενικό επίπεδο και εξετάζεται πως η Πληροφορική και οι τεχνολογικές λύσεις που παρέχει μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ύφεσης. Η έρευνα ήταν ποσοτικού και ποιοτικού χαρακτήρα και χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με έναν συνδυασμό ερωτήσεων, αλλά και αξόνων συζήτησης σε βάθος, για την συλλογή πρωτογενών στοιχείων. Για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις με ανώτατα στελέχη πληροφορικής κάθε επιχείρησης. Στην συνέχεια γίνεται μια εκτενής ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που σχετίζονται με τις επιπτώσεις που υπέστησαν εν καιρώ κρίσης, τις πρακτικές που ακολούθησαν οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της, και τα διάφορα μέτρα που έλαβαν για την επιβίωση τους. Εντοπίζονται διάφορες διαστάσεις της λειτουργίας της πληροφορικής στις επιχειρήσεις για τις οποίες παρατηρείται “Kυκλική” συμπεριφορά, κάποιες άλλες για τις οποίες υπάρχει “Aντικυκλική” συμπεριφορά, και τέλος κάποιες άλλες στις οποίες λαμβάνει χώρα εξορθολογισμός. Τέλος συνοψίζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν.