Αναστρέψιμη απόκρυψη δεδομένων σε συμπιεσμένες εικόνες - Γέροντας, Αλέξανδρος (2021)
Οι τεχνικές αναστρέψιμης απόκρυψης πληροφορίας εισάγουν στην εικόνα δεδομένα τα οποία είναι αδιόρατα και τα οποία μπορούν να εξαχθούν πλήρως, επιτρέποντας την πλήρη ανακατασκευή των αρχικών εικόνων. Η ιδιότητα της αναστρεψιμότητας των δεδομένων είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, όταν υπάρχουν απαιτήσεις διατήρησης της πιστότητας των αρχικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα στην επεξεργασία ιατρικών ή στρατιωτικών εικόνων. Οι περισσότερες τεχνικές έχουν σχεδιαστεί για ασυμπίεστες εικόνες και στη γενική περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε συμπιεσμένες εικόνες (π.χ. JPEG). Η αναστρέψιμη απόκρυψη δεδομένων σε συμπιεσμένες εικόνες είναι σαφώς πιο δύσκολη, διότι υπάρχει λιγότερος πλεονασμός πληροφορίας (information redundancy) σε σχέση με τις ασυμπίεστες εικόνες και κάθε τροποποίηση επιφέρει επιπλέον αλλοιώσεις στην εικόνα. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας, μελετήθηκαν, υλοποιήθηκαν και αποτιμήθηκαν τεχνικές αναστρέψιμης απόκρυψης δεδομένων σε συμπιεσμένες εικόνες.