Ευφυή δίκτυα (Smart Grids) - Μιχαηλίδης, Αριστοτέλης (2021)
Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μεγάλα επιτεύγματα της τεχνολογίας του εικοστού αιώνα. Ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα, τα ηλεκτρικά δίκτυα αρχίζουν και υποφέρουν από υπερφορτίσεις και διακοπές ρεύματος αποτελέσματα μιας παρωχημένης ως προς τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις σχεδίασης. Για αυτόν και για διάφορους άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση μη συμβατικών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται μεγάλες προσπάθειες μετασχηματισμού τους για να καταστεί τα σημερινό ηλεκτρικό δίκτυο εξυπνότερο ,δηλαδή πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Η εφαρμογή του ευφυούς δικτύου (Smart Grid) έχει σαν στόχο την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος ηλεκτρικού δικτύου και τη μετατροπή του, με την αρωγή της τεχνολογίας διαχείρισης πληροφοριών και των τεχνικών επικοινωνίας, σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό δίκτυο μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Τα ευφυή δίκτυα επιτρέπουν στον τομέα διανομής του συστήματος να παρακολουθεί την ηλεκτρική ενέργεια που ρέει μέσα από τα δίκτυα τους. Βάση των δεδομένων που συλλέγονται, θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες είτε με αυτόνομη αναμόρφωση του δικτύου είτε παίρνοντας τον έλεγχο της συνδεδεμένης ζήτησης και της κατανεμημένης παραγωγής. Ενώ λοιπόν τα Ε.Δ. εξοπλίζουν το τομέα διανομής ενέργειας με νέα εργαλεία για να κρατηθεί το σύστημα αξιόπιστο και οικονομικά προσιτό, θα δημιουργήσουν παράλληλα νέες ευκαιρίες και για τους πελάτες αλλά και για τους παρόχους υπηρεσιών ενέργειας.