Μελέτη αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ παρόχων και καταναλωτών στα πλαίσια του έξυπνου ενεργειακού δικτύου - Καραδήσογλου, Γεώργιος (2021)
Σκοπός της διπλωματικής αυτής είναι η περιγραφή του θεωρητικού πλαισίου των έξυπνων ενεργειακών δικτύων, όπως επίσης και η καταγραφή των βασικών αρχών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα. Αρχικά γίνεται αναφορά στην σημαντικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έπειτα παρατίθενται οι στόχοι και η αρχιτεκτονική ενός έξυπνου ενεργειακού δικτύου. Στην συνέχεια, συναντάται η έννοια των Διαδικτύου των Πραγμάτων και των διάφορων αλληλεπιδράσεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια αυτού. Γίνεται αναφορά στους αισθητήρες και τα αντίστοιχά δίκτυα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και κατά συνέπεια και για το έξυπνο ενεργειακό δίκτυο. Ακόλουθα, παρουσιάζεται η σημαντικότητα του ρόλου της επικοινωνίας αλλά και οι προδιαγραφές της στα πλαίσια ενός έξυπνου δικτύου μέσα από την αναφορά στις διάφορες και διαφορετικού τύπου τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών. Εξετάζεται η λειτουργία των έξυπνων συσκευών όπως επίσης και όλων των οντοτήτων που απαρτίζουν και χαρακτηρίζουν ως πλήρες και οργανωμένο ένα έξυπνο ενεργειακό δίκτυο. Στη συνέχεια παρουσιάζεται αρχικά η θέση και ο ρόλος των καταναλωτών στο έξυπνο ενεργειακό δίκτυο και εν συνεχεία παρατίθενται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των έξυπνων ενεργειακών δικτύων από την πλευρά των καταναλωτών. Επιπλέον, πραγματοποιείται ανάλυση των βασικών προβλημάτων ασφαλείας ενός έξυπνου ενεργειακού δικτύου καθώς επίσης των αδυναμιών του αλλά και των υφιστάμενων απειλών. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με αναφορά στο μέλλον των έξυπνων δικτύων και στα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την εκπόνηση της.