Εφαρμογές τεχνολογιών υψηλής απόδοσης και ανάλυσης (Omics) στην αγροδιατροφή - Λεοντίδου, Ελένη (2021)
Tις τελευταίες δεκαετίες, οι συνεχείς εξελίξεις στη μοριακή βιολογία και την αναλυτική χημεία επέτρεψαν την ανάπτυξη τεχνολογιών υψηλής απόδοσης και ανάλυσης (-omics). Mεθοδολογίες αιχμής που βασίζονται στην αλληλούχιση επόμενης γενιάς και στη φασματομετρία μαζών χρησιμοποιούνται στην ανάλυση των τροφίμων για τον αποτελεσματικό προσδιορισμό της προέλευσης, της χημικής και μικροβιολογικής κατάστασης των τροφίμων και για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητάς τους κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτή η διατριβή αποτελεί μια ανασκόπηση των βασικότερων τεχνολογιών omics και του ρόλου τους στον αγροδιατροφικό τομέα. Αρχικά, περιγράφονται οι βασικές αρχές και η οργανολογία αυτών των τεχνολογιών και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις εφαρμογές τους κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Τέλος, η υγεία των καταναλωτών αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της έννοιας "One Health". Συγκεκριμένα, αναφέρονται βασικές περιπτώσεις κρίσεων της δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων, προκειμένου να τονιστεί η σημασία των τεχνολογιών omics στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και κατ’ επέκταση της υγείας των καταναλωτών.