Απομόνωση αμινοξέων και χρωστικών ενώσεων με τη χρήση νέων προσροφητικών μέσων από ελαιοπυρήνα και ζεόλιθο - Γρηγοροπούλου, Μαρία (2021)
Πρόσφατα, δημιουργήθηκε η ανάγκη για εύρεση μέσων προσρόφησης τοξικών ουσιών με στόχο την αντικατάσταση ακριβότερων μέσων όπως ο ενεργός άνθρακας. Έτσι, λοιπόν άρχισε η μελέτη σχετικά με γεωργικά απόβλητα από τις βιομηχανίες τροφίμων τα οποία εμφανίζουν προσροφητική ικανότητα σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Στην συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζεται η διαδικασία της προσρόφησης από δύο φυσικά υλικά, τον ελαιοπυρήνα και τον ζεόλιθο. Κατά τη διάρκεια του πειράματος τα υλικά αυτά σε διαφορετικές αναλογίες προσροφούν τη χρωστική κυανό του μεθυλενίου και τα αποτελέσματα δείχνουν πως η προσρόφηση φτάνει μέχρι και 98% σε κάποια δείγματα. Στη συνέχεια, από τα δεδομένα αυτά υπολογίζονται τα κινητικά μοντέλα τα οποία παρουσιάζουν την διαδικασία της προσρόφησης με μαθηματικό τρόπο. Από τα μοντέλα αυτά εξάγονται συμπεράσματα όπως για τον τύπο της προσρόφησης που ακολουθείται. Τέλος, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα διαπιστώνεται πιο από τα δείγματα που αναλύθηκαν είχε την καλύτερη απόδοση. Για παράδειγμα, το δείγμα Ζ που αποτελείται από 20% ελαιοπυρήνα και 80% ζεόλιθο φαίνεται να έχει πολύ μεγάλο ποσοστό προσρόφησης, η οποία παρατηρήθηκε σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα δείγματα. Το δείγμα αυτό είχε ενεργοποιηθεί με 6Μ HCl που σημαίνει ότι το οξικό περιβάλλον βοήθησε να γίνει περισσότερο πορώδες το υλικό. Στη συνέχεια, η προσρόφηση της λυσίνης γίνεται με σκοπό την παρατήρηση της ικανότητας του δείγματος ελαιοπυρήνα και ζεόλιθου να προσροφά ένα αμινοξύ. Ως στόχος καθορίζεται η εύρεση οικονομικότερων μεθόδων απομόνωσης δραστικών ουσιών με χρήση υλικών που αποβάλλονται ως απόβλητα από άλλες βιομηχανίες. Παρατηρείται προσρόφηση έως ένα μικρό ποσοστό αλλά στην πορεία το αμινοξύ εκροφάται από το προσροφητικό μέσο. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετικό αποτέλεσμα καθώς δίνεται η δυνατότητα απομόνωσης της λυσίνης και χρήση της σε άλλες εφαρμογές.