Συγκριτικός προσδιορισμός αντιμικροβιακής δράσης μελιών διαφορετικών βοτανικών και γεωγραφικών προελεύσεων έναντι τροφιμογενών μικροοργανισμών - Γκουτζουβελίδου, Μαρία; Πάνος, Γεώργιος (2021)
Σήμερα, η διερεύνηση ενδεχόμενων λειτουργικών ιδιοτήτων του μελιού, όπως η αντιμικροβιακή δραστηριότητα, είναι ενδιαφέρων πεδίο έρευνας λόγω του συντριπτικού προβλήματος των στελεχών των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τις προσπάθειες εξεύρεσης νέων φυσικών μεθόδων συντήρησης των τροφίμων, αλλά και της αναμενόμενης υψηλότερης θρεπτικής/λειτουργικής αξίας για το μέλι που απαιτούν συνεχώς οι καταναλωτές. Σε αυτή την έρευνα, συγκρίναμε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρώμενες μεθόδους (διάχυση σε άγαρ από βοθρίο, αραίωση σε άγαρ καθώς και μικροαραίωση σε θρεπτικό ζωμό), για να αναλύσουμε την αντιμικροβιακή δράση 15 δειγμάτων μελιού απο διάφορες βοτανικές και γεωγραφικές προελεύσεις (εκ των οποίων 8 δείγματα απο την Λήμνο) έναντι 10 τροφιμογενών μικροοργανισμών (στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 5 θετικά και 5 αρνητικά κατά Gram τροφιμογενή παθογόνα βακτήρια).Οι διαδικασίες αραίωσης σε άγαρ και μικροαραίωσης σε θρεπτικό ζωμό έδωσαν παρόμοιες τιμές όσον αφορά τις ελάχιστες αντιμικροβιακές και βακτηριοκτόνες συγκεντρώσεις για κάθε μέλι. Επιπροσθέτως, στη πρώτη μέθοδο(διάχυσης σε άγαρ απο βοθρίο) φάνηκε καλύτερα η αντιμικροβιακή δράση των μελιών, μέσου του υπολογισμού των διαμέτρων των ζωνων παραμπόδισης (σε ελεγχόμενες συγκεντρώσεις για κάθε μέλι απο 1.6 έως 50%). Όσον αφορά τα δείγματα απο την Λήμνο υψηλότερες τιμές των αντιμικροβιακών δραστικοτήτων εντοπίστηκαν στα μέλια Γομάτι και Μυλαρώς (που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμη και εκείνων του πολυδιαφημιζόμενου μέλι Manuka Ν. Ζηλανδίας).Αντίθετα, τα δείγματα Παρθενόμυτος και Λήμνος έδειξαν χαμηλότερη αντιμικροβιακή δράση.Εν κατακλείδι, τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας φανερώνουν την αντιμικροβιακή δράση των μελιών που εδώ εξετάστηκαν και τονίζουν την σημασία τους ως δυνατές πηγές αντιμικροβιακής δράσης για διάφορες εφαρμογές τροφίων και όχι μόνο.