Διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης διαφόρων ειδών καφέ σε δείγμα υγιών καταναλωτών - Γκουδούλα, Διαλεχτή; Στογιάννη, Δάφνη (2021)
Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση του καφέ έχει παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας έως και αργά το απόγευμα το εν λόγω ρόφημα έχει επωμιστεί ένα σύνολο «ευθυνών», από την αφύπνιση και την κινητοποίηση των καταναλωτών του έως τη χαλάρωση και την κοινωνικοποίησή τους. Φυσιολογικά επομένως εγείρεται ένα πλήθος διαφορετικών ερωτήσεων γύρω από τον καφέ, όπως οι επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία (σωματική και ψυχική), η συχνότητα κατανάλωσής του, η εθιστική του φύση και πολλές άλλες. Ερευνητικό αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση της συχνότητας της κατανάλωσης των διαφόρων ειδών καφέ σε δείγμα 92 υγιών εθελοντών από 6 περιοχές της Ελλάδας (Λήμνος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Διδυμότειχο, Σουφλί), μέσω ερωτηματολογίων στάθημησης συχνότητας. Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων που καταχωρήθηκαν έγινε με το υπολογιστικό σύστημα SPSS. Το 89% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως καταναλώνουν καφέ, ενώ επιπρόσθετα η συντρηπτική πλειοψηφία του ποσοστού αυτού επιλέγει το εν λόγω ρόφημα 2-3 φορές καθημερινά και κυρίως τις πρωινές ώρες. Όσον αφορά το επικρατέστερο είδος καφέ, ο espresso σε ποσοστό 65.9% αποτελεί τη συχνότερη επιλογή των εθελοντών.