Ανασκόπηση της διατροφικής αξίας και της βιοδραστικότητας του κουρκουμά και της κουρκουμίνης - Δημητροπούλου, Γκόλφω-Μαρία (2021)
Οι υπερτροφές (superfoods) αποτελούν μια ειδική κατηγορία τροφίμων που είναι γνω-στά σε πολλούς πολιτισμούς ήδη από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνται εδώ και εκα-τοντάδες χρόνια για πολλαπλούς σκοπούς, διατροφικούς και θεραπευτικούς. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ενδελεχής μελέτη και ανάπτυξη της ιστορίας, των χρήσεων και της θέσης του κουρκουμά για την ανθρώπινη διατροφή, καθώς επίσης και των θεραπευτικών και ευεργετικών ιδιοτήτων της κουρκουμίνης (που είναι η κύρια δραστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά) για την υγεία του αν-θρώπινου οργανισμού. Η παρούσα εργασία αποτελείται -δομικά- από έξι ξεχωριστά κεφάλαια: Στο πρώτο κε-φάλαιο γίνεται λόγος για τα λειτουργικά τρόφιμα, τον ορισμό και την ταξινόμησή τους. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις υπερτοφές, και πιο συγκεκριμένα στον ορισμό και στην ταξινόμησή τους. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ιστορική ανα-δρομή και στην καλλιέργεια του κουρκουμά. Το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει διεξοδικά οτιδή-ποτε έχει να κάνει με την κουρκουμίνη και τα κουρκουμινοειδή (χρήσεις, εφαρμογές, βιο-διαθεσιμότητα απορρόφηση κ.α.). Το πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης σε διάφορα συστήματα οργάνων και ιστών του ανθρώπινου σώματος. Και τέλος, το έκτο κεφάλαιο εστιάζει σε τυχόν παρενέργειες που μπορεί να επιφέρει η συχνή πρόσληψη της κουρκουμίνης για τον ανθρώπινο οργανισμό.