Προσδιορισμός και σύγκριση αντιοξειδωτικής δράσης και φαινολικού φορτίου μελιών Λήμνου, Σαμοθράκης και του Μελιού Manuca - Ρουχωτά, Αλκμήνη (2021)
Το μέλι, πέρα από τρόφιμο, παρουσιάζει και θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα. Οι ιδιότητες αυτές διαφέρουν ανάμεσα σε μέλια με διαφορετική φυτική προέλευση και οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, σε ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και κυρίως, τα φλαβονοειδή. Στη συγκεκριμένη πτυχιακή μελέτη, μελετήθηκαν 3 είδη μελιού: Θυμαρίσιο μέλι Λήμνου, μέλι Σαμοθράκης από το φυτό Ανδράκλα (Arbutus andrachne) και το μέλι Manuka. Προσδιορίστηκαν τα ολικά φαινολικά, η αντιοξειδωτική ικανότητα και τα ολικά φλαβονοειδή. Αποδείχθηκε ότι το μέλι της Σαμοθράκης, για το οποίο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές, είναι ανώτερο τόσο στην αντιοξειδωτική δράση όσο και στα ολικά φαινολικά. Παρόλα αυτά ο δείκτης των ολικών φλαβονοδειών του δεν είναι τόσο υψηλός, γεγονός που αξίζει να συζητηθεί.