Επίγνωση ασφαλείας στην ανάπτυξη λογισμικού - Βούζη, Σεμνία; Πάσσαρη, Παρασκευή (2021)
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, καθώς και η εκτεταμένη και αναγκαία χρήση της από όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, έχει οδηγήσει στην ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας νέων εφαρμογών λογισμικού, αφού πλέον χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση για την κάλυψη ακόμα και των πιο απλών βασικών αναγκών. Όμως μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, επηρεάζεται και η ασφάλεια των χρηστών αφού ολοένα και περισσότεροι κακόβουλοι χρήστες επιχειρούν, τις περισσότερες φορές επιτυχώς, να εισβάλλουν στα πληροφοριακά συστήματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο αναγκαία είναι η πρόληψη για την αποτροπή τέτοιου είδους συμβάντων ασφάλειας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε κατά πόσο οι δημιουργοί των εφαρμογών είναι ενήμεροι σχετικά με ζητήματα κυβερνοασφάλειας, και κατά πόσο σχεδιάζουν τις εφαρμογές με γνώμονα την αποφυγή κακόβουλων συμβάντων, που μπορεί να είναι καταστροφικά σε όλους τους τομείς. Οι κακόβουλοι χρήστες επιδιώκουν να παραβιάσουν τις εφαρμογές λογισμικού προκειμένου να υποκλέψουν εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα και προσωπικά στοιχεία με μοναδική πρόθεση την επίτευξη καταστροφικών και ανήθικων στόχων, που θα μπορούσαν να βλάψουν άτομα, οργανισμούς ή ακόμα ολόκληρα έθνη. Οι διαθέσιμοι τεχνολογικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να περιορίσουν την πρόσβαση και να ελαχιστοποιήσουν τις επίμονες απειλές, αλλά η πλήρης λύση ασφαλούς λογισμικού θα μπορούσε να παρασχεθεί μόνο με την αλλαγή της συμπεριφοράς των εμπλεκόμενων ατόμων. Η παρούσα πτυχιακή εργασία, με τίτλο «Επίγνωση Ασφαλείας στην Ανάπτυξη Λογισμικού (Security Awareness in Software Engineering)», έχει στόχο να διερευνήσει το ζήτημα μέσω ενός ερωτηματολογίου που απευθύνεται σε ανθρώπους που εργάζονται ως προγραμματιστές στην Ελλάδα. Μέσω του ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε στα εν λόγω άτομα, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τον βαθμό επίγνωσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που λέγεται Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, τόσο των ίδιων των προγραμματιστών όσο και των εργοδοτών τους. Η εργασία αναλύει τις απαντήσεις που δόθηκαν από 100 προγραμματιστές διαφόρων ηλικιακών ομάδων, που εργάζονται είτε σε κάποια εταιρεία είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ερωτηματολόγιο, αποτελείται συνολικά από 47 ερωτήσεις χωρισμένες σε δυο ενότητες -κατηγορίες ερωτήσεων. Η πρώτη ενότητα, αφορά κυρίως πιο γενικευμένες και αναγνωριστικές δημογραφικές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα Φύλο, Ηλικία, Πανεπιστήμιο φοίτησης, Γλώσσες προγραμματισμού κλπ. Η δεύτερη ενότητα, περιέχει ερωτήσεις πιο εξιδεικευμένες σχετικά με τον Προγραμματισμό, όπως για παράδειγμα κρυπτογραφία, αλγόριθμοι, επιθέσεις και άλλα σημαντικά θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια των συστημάτων. Στη συνέχεια αναλύουμε τις απαντήσεις χρησιμοποιώντας το στατιστικό πακέτο SPSS, ώστε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας μας σε μορφή γραφημάτων, στατιστικών αναπαραστάσεων, και πινάκων συχνοτήτων, προκειμένου να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας σε σχέση με την επίγνωση και την εφαρμογή των μεθόδων που εφαρμόζουν οι προγραμματιστές για την αποφυγή προβλημάτων ασφαλείας. Τέλος, η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκαλύπτει την συμπεριφορά και την αντίληψη των προγραμματιστών όσον αφορά τα κενά ασφάλειας που υπάρχουν στις εκάστοτε εφαρμογές και στην περίπτωση που λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή επιθέσεων, με τι μέσα το επιτυγχάνουν.