Σύστημα αναγνώρισης πινακίδας κυκλοφορίας οχήματος και χρέωση κατόχου - Ανδρεάδης, Ευστάθιος (2021)
Η ανίχνευση αντικειμένων αποτελεί ένα είδος τεχνολογίας των υπολογιστών που σχετίζεται άμεσα με το computer vision και την επεξεργασία εικόνας, σκοπό έχει την ανίχνευση αντικειμένων συγκεκριμένης κατηγορίας όπως ανθρώπους, αυτοκίνητα και άλλα. Πολλές είναι οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, όπως σε συστήματα ασφαλείας, οχήματα που οδηγούνται από μόνα τους, έλεγχος κυκλοφορίας και άλλα. Το παρόν έγγραφο διερευνά την τρέχουσα κατάσταση και την πιθανή υιοθέτηση ενός συστήματος ανίχνευσης αντικειμένων και συγκεκριμένα οχημάτων, για την αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση διερχόμενων οχημάτων από δομές όπως αυτές των διοδίων. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, περιγράφει την αρχιτεκτονική ενός αυτοματοποιημένου συστήματος χρέωσης διερχόμενων οχημάτων από σταθμούς διοδίων. Εξετάζουμε τα βήματα ανάπτυξης και λειτουργίας του, καθώς και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Τέλος, παρουσιάζουμε μία υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος με τη χρήση ενός από τους πιο γρήγορους και ακριβείς αλγορίθμους ανίχνευσης αντικειμένων, του YOLOv3. Tο σύστημα αυτό ενσωματώνει την ανίχνευση πινακίδας κυκλοφορίας, αναγνώρισης αριθμού κυκλοφορίας, χρέωση και ενημέρωση κατόχου του οχήματος.