Ο ρόλος του σχεδιαστή στην σύγχρονη βιομηχανία της μόδας: μελέτη και ανάπτυξη υπηρεσίας μεταποίησης ρούχων που να ενσωματώνει τις αρχές της αειφορίας - Άντζελ, Σοφία (2021)
Υπάρχουσες έρευνες έχουν δείξει πως στη διαδικασία σχεδιασμού ρούχων δεν λαμβάνεται υπ’ όψη ο κύκλος ζωής του ρούχου, η σπατάλη υφάσματος, οι συνθήκες κατασκευής του και γενικότερα το αντίκτυπό της βιομηχανίας στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Το υπάρχων οικονομικό σύστημα και ο κόσμος της βιομηχανίας βασίζονται στην ψευδαίσθηση της ανάπτυξης χωρίς όρια και του κέρδους που προέρχεται από την εκμετάλλευση ανθρώπινου και φυσικού δυναμικού. Στην παρούσα διπλωματική μελετώνται οι προσεγγίσεις της αειφορίας πάνω στο ζήτημα. Η έμπνευση προέρχεται από το πρωταρχικό ερώτημα: Πώς μπορεί να αλλάξει η κουλτούρα του καταναλωτισμού; Πώς θα μπορούσανε οι σχεδιαστές να συμβάλλουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς και να παρέχουν νέες εναλλακτικές συνήθειες; Υπάρχει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της αειφορίας, του σχεδιασμού και της συμμετοχής, η οποία αναλύεται και οδηγεί σε κάποια πορίσματα που αναφέρονται στην πορεία του κειμένου. Επιπλέον, μελετάται ο ρόλος του σχεδιαστή στη σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και η ανάπτυξη μίας υπηρεσίας για τη μεταποίηση ρούχων και την ανάπτυξη τάσεων στο χώρο του ενδύματος που να ενσωματώνουν τις αρχές της αειφορίας, και κυρίως έχει στόχο την επιμήκυνση της ζωής του ρούχου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι ποιοτικές και εντάσσονται στο πλαίσιο των μεθόδων Έρευνας Δράσης. Συγκεκριμένα, η Συμμετοχική Έρευνα Δράσης (PAR) και τα εργαλεία της σχεδίασης υπηρεσιών αποτελούν τον κορμό της εργασίας. Πραγματοποιήθηκαν ορισμένα εργαστήρια δράσεων και οπτικοποιήθηκαν τα βασικά μέρη της υπηρεσίας. Η έρευνα εστιάζει περισσότερο στο στάδιο της απόρριψης, του τέλους δηλαδή, του κύκλου ζωής ενός προϊόντος μόδας. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και η υπηρεσία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο αυτό, με στόχο όμως να μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις.