Η εφαρμογή του 1 - Μεθυλοκυκλοπροπένιου (1- MCP) στα οπωρολαχανικά ως μέθοδος διασφάλισης της ποιότητάς τους: ποιες οι προϋποθέσεις χρήσης, οι επιπτώσεις στους καρπούς και κατ'επέκταση στον άνθρωπο; - Μαϊμάρη, Αικατερίνη; Maimari, Aikaterini (2021)
Το αιθυλένιο είναι ένας από τους πολλούς ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών που επηρεάζουν την ανάπτυξη, καθώς και αναπτυξιακές διαδικασίες, όπως η ωρίμαση και η γήρανση. Μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ποιότητα των συγκομιζομένων προϊόντων. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι ευεργετικές ή επιβλαβείς, ανάλογα με το προϊόν, τη φάση της ωρίμασης του, και την επιθυμητή χρήση του. Η παραγωγή του ενδογενούς αιθυλενίου είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ωρίμασης των κλιμακτηριακών καρπών και πιθανώς λειτουργεί ως ροοστάτης για τις διεργασίες που εξαρτώνται από το αιθυλένιο. Η εξωγενής εφαρμογή αιθυλενίου συχνά χρησιμοποιείται για την έναρξη της ομοιόμορφης ωρίμασης σε φρούτα όπως η μπανάνα. Συνήθως, όμως, οι εμπορικές στρατηγικές για τα οπωρολαχανικά βασίζονται στην αποφυγή της έκθεσης τους σε αιθυλένιο και / ή στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή και δράση του αιθυλενίου κατά τη διάρκεια της ωρίμασης, της συγκομιδής, της αποθήκευσης, της μεταφοράς και του χειρισμού μέσω του ελέγχου της θερμοκρασίας και της ατμόσφαιρας. Μία νέα στρατηγική για τον έλεγχο της παραγωγής αιθυλενίου έχει προκύψει με την ανακάλυψη και την εμπορευματοποίηση του αναστολέα της αντίληψης του αιθυλενίου, του μεθυλοκυκλοπροπένιου-1 (1-MCP), το οποίο πιστεύεται ότι αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς του αιθυλενίου και έτσι εμποδίζει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό. Η χρήση του 1-MCP για την αναστολή της δράσης του αιθυλενίου κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τους Sisler και Blankenship (1996). Μια εμπορική επανάσταση στην τεχνολογία εφαρμογής του 1-MCP προέκυψε από την τυποποίηση του ως σταθερή σκόνη στην οποία είναι συμπλοκοποιημένο με γ-κυκλοδεξτρίνη, έτσι ώστε να απελευθερώνεται εύκολα ως αέριο όταν η σκόνη διαλύεται στο νερό. Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ενέκρινε την χρήση του σε οπωροκηπευτικά το 2002 και διατίθενται με την εμπορική ονομασία Smart FreshTM. Έκτοτε η χρήση του έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 35 χώρες, για διάφορες καλλιέργειες. Το 1-MCP υποστηρίζεται ότι έχει μη-τοξική δράση, αμελητέα υπολειμματικότητα και είναι ενεργό σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αξιολογήσει το προϊόν και το 2005 εξέδωσε απόφαση στην οποία το χαρακτηρίζει μη τοξικό και προτείνει όρια υπολειμματικότητας στα μήλα 0,01 mg/Kg. Το 2009 έλαβε οριστική έγκριση και από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.