Αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση - Μεσίδου, Ιωάννα (2021)
Η χρήση της τεχνολογίας επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να βελτιώσουν τις στρατηγικές στη διδασκαλία τους. Για αυτό το λόγο το ψηφιακό σχολείο κερδίζει όλο και περισσότερο την προσοχή των εκπαιδευτικών, καθώς τους προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων, όπως η δημιουργία υλικού και ποικίλα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην τάξη και να εμπλουτιστούν από άλλες βιωματικές δραστηριότητες. Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως σκοπό την ανάδειξη της αξιοποίησης κατάλληλων ανοικτών ψηφιακών εργαλείων και ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων στην ειδική αγωγή, παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες του Ψηφιακού Σχολείου. Η ειδική αγωγή, άλλωστε, αποτελεί μία έννοια, η οποία στηρίζεται σε μία διεπιστημονική προσέγγιση, που θέτει στο επίκεντρο τον μαθητή, τις δεξιότητες και τις αδυναμίες του, με στόχο να παρέχει υποστηρικτικές, διαγνωστικές και παιδαγωγικές διεργασίες, προκειμένου να μετατραπεί σε αυτόνομο παραγωγικό μέλος της κοινωνίας. Συνεπώς, η αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου στην ειδική αγωγή μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των μαθησιακών προτύπων, καθώς ενισχύει την κινητοποίηση και τη συμμετοχικότητα των μαθητών στις παιδαγωγικές διαδικασίες, ενώ ενδυναμώνει την ανεξάρτητη μάθηση και προωθεί την αυτενέργεια.