Διδακτική πρόταση για την προσέγγιση του ρατσισμού με τη χρήση ταινιών - Μπαζώτη, Αναστασία (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στην χρήση κινηματογραφικών ταινιών για την προσέγγιση και διδασκαλία θεμάτων που σχετίζονται με το παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο του ρατσισμού. H μελέτη προσεγγίζει εννοιολογικά όρους που σχετίζονται με τη διαπολιτισμικότητα και την εφαρμογή της στην εκπαιδευτική διαδικασία, εξετάζει σφαιρικά τις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει ο ρατσισμός και καταλήγει στην αναγκαιότητα ένταξης της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στην εκπαιδευτική διαδικασία, στις πρακτικές που είναι δυνατόν να την υποβοηθήσουν, καθώς και στην ένταξή της στα αναλυτικά προγράμματα του σχολείου. Στη συνέχεια αναφέρεται στα οφέλη της χρήσης του κινηματογράφου στην εκπαίδευση, στην αξία του ως εργαλείο προώθησης της ενσυναίσθησης των μαθητών, όπως επίσης και στους τρόπους ένταξης και χρήσης του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σημαντική θέση στην παρούσα διπλωματική εργασία καταλαμβάνει η πρόταση προσέγγισης αποσπασμάτων ταινιών, βάσει της οποίας δημιουργήθηκαν δυο ενδεικτικά σχέδια διδασκαλίας για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες διαφορετικών μαθημάτων της Α' τάξης του γυμνασίου, με δραστηριότητες, οι οποίες εμπλέκουν στη προσέγγιση του φαινομένου του ρατσισμού τον κινηματογράφο, σκοπεύοντας να πλησιάσουν με βιωματικό και κριτικό τρόπο το επίμαχο θέμα του ρατσισμού, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν αξίες και στάσεις, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αποδοχή της ετερότητας, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εαυτού και του συνανθρώπου, η ελευθερία, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αρμονική συμβίωση. Ταυτόχρονα, η μελέτη στοχεύει και στον οπτικοακουστικό γραμματισμό των μαθητών, οι οποίοι καλούνται να «ξεκλειδώσουν» τη βασική «γραμματική» του κινηματογράφου (κάδρο, γωνία λήψης, μουσική, οπτικά εφφέ κ.α.) και να καταφέρουν να ερμηνεύσουν τις ταινίες με κριτικό τρόπο. Λέξεις κλειδιά : ρατσισμός, κινηματογράφος, διδακτική, διαπολιτισμική εκπαίδευση, ενσυναίσθηση, οπτικοακουστικός γραμματισμός