Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τη μουσειακή αγωγή με τη χρήση των νέων τεχνολογιών - Τριβέλα, Δήμητρα (2021)
Η επίσκεψη μίας ομάδας εφήβων με το σχολείο τους στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο δεν αποτελεί πάντα μία αξιόλογη «μουσειακή εμπειρία» η οποία θα αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω μάθηση. Η παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφει το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος για τη μουσειακή αγωγή συνδεδεμένου με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών με συμμετέχοντες ένα τμήμα μαθητών της Α΄Γυμνασίου. Στόχευσε στη διευκόλυνση της επαφής των επισκεπτών μαθητών με τα μουσειακά εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της περιοχής τους, στη βελτίωση της σχέσης τους εν γένει με τα μουσεία και στην κάλυψη ενός κενού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων μουσειακής αγωγής από εκπαιδευτικούς στο νομό Σάμου. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της έρευνας-δράσης. Τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι είναι εφικτή η σύνδεση των μαθητών με το πολιτιστικό περιβάλλον της τοπικής τους κοινότητας, συγχρονικά και διαχρονικά, με το συνδυασμό τεχνικών του θεάτρου με τις Νέες Τεχνολογίες, αλλά και η υπέρβαση της απλής κατανόησης και απόκτησης γνώσεων για τα μουσειακά εκθέματα και η επέκταση σε ζητήματα στάσεων και αξιών, δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας.