Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις στην αρχαιολογία: μια κριτική προσέγγιση - Παπαθεοδώρου, Άννα; Papatheodorou, Anna (2021)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ερευνά τις ψηφιακές αναπαραστάσεις στον τομέα της αρχαιολογίας, και κατ’ επέκταση στον τομέα της Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Στο πρώτο στάδιο αυτής της εργασίας θα δούμε τι είναι οι αναπαραστάσεις, τον ρόλο τους και πώς εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε εποχής. Παράλληλα, θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης του θέματος μέσα από ένα σύνολο ψηφιακών αναπαραστάσεων που επιλέχθηκε στο αρχικό στάδιο της έρευνας, με την παρουσία των βασικών τους χαρακτηριστικών, και το γενικό πλαίσιο για την δημιουργία και την χρήση τους. Στην συνέχεια, θα προσανατολίσουμε την έρευνά μας σύμφωνα με την κύρια πρόταση με την οποία ξεκίνησε η έρευνα αυτή, την ενσωμάτωση βασικών δομικών κινηματογραφικών στοιχείων στη δημιουργία ψηφιακών αναπαραστάσεων. Τέλος, θα επιλεχθεί μία αναπαράσταση, που θεωρήθηκε αιτιολογημένα αρτιότερη, και θα σχολιαστεί εκτενέστερα, με σκοπό να παρουσιαστούν προτάσεις και δυνατότητες βελτίωσης.