Μία συνολική πρόταση για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Χίου με τη χρήση ψηφιακών μέσων τεχνολογίας - Φινφίνη, Μαρία (2021)
Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης η τεχνολογική ανάπτυξη, η δικτύωση, οι νέες μορφές οικονομικής δράσης και οι έντονοι ρυθμοί ζωής, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο το πολιτιστικό προϊόν και η κοινωνία βρίσκονται σε μια αέναη διαδικασία αναμόρφωσης και διαμόρφωσης. Η τεχνολογία και ο πολιτισμός βρίσκονται σε ένα συνεχή διάλογο, όπου το φυσικό και το ψηφιακό περιβάλλον ενοποιούνται μέσα από δίκτυα, τεχνολογίες και δεδομένα.Στην σύγχρονη εποχή του επαναπροσδιορισμού του τρόπου διαχείρισης των μνημείων, η Χίος, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, συνεχίζει να εφαρμόζει μία στείρα και παρωχημένη πολιτική, όσον αφορά στην προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους τα διαθέσιμα ψηφιακά μέσα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Χίου παρουσιάζοντας ένα στρατηγικό άξονα σχεδιασμού εφαρμογών, οι οποίες θα εμπλουτίσουν την πολιτισμική εμπειρία του κοινού και θα αποτελέσουν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στα μνημεία και στο κοινό.