Χαρτογραφώντας τη χρήση ψηφιακών μέσων σε μουσειακές εκθέσεις: παραδείγματα και τάσεις της τελευταίας πενταετίας από την Αθήνα και τον Πειραιά - Μαρή, Ευγενία (2021)
Στην παρούσα εργασία θα γίνει μία απόπειρα χαρτογράφησης διαφορετικών ψηφιακών μέσων σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε Αθήνα και Πειραιά την περίοδο 2014-2018. Σκοπός της εργασίας είναι να επικεντρωθούμε στο τομέα των ψηφιακών μέσων που χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Θα γίνει αναφορά σε όσες περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπει ο χρόνος της συγγραφής αυτής της εργασίας. Είναι σημαντικό να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα των εικαστικών εκθέσεων, βασική θεματική της παρούσας εργασίας, με σκοπό να αναλυθεί σε βάθος ο χάρτης του πολιτισμού και ειδικά των ψηφιακών μέσων. Θα επικεντρωθούμε στα διαφορετικά είδη τεχνολογιών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εκθέσεις (είτε περιοδικές, είτε μόνιμες). Αρχικά θα γίνει μία κατηγοριοποίηση των ψηφιακών μέσων με την αναφορά κάποιων παραδειγμάτων από το εξωτερικό. Η επιλογή των μουσείων έγινε με βάση την υλοποίηση περιοδικών εκθέσεων ή την ύπαρξη μόνιμων τα τελευταία 5 έτη. Μουσεία τα οποία είναι κλειστά ή βρίσκονται υπό ανακαίνιση τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν θα συμπεριληφθούν στην εργασία. Στην περίπτωση των πολιτιστικών οργανισμών, θα λάβουμε υπόψη την μόνιμη συλλογή που μπορεί να υπάρχει ή αν όχι τις περιοδικές εκθέσεις που έχουν υλοποιηθεί την περίοδο 2014-2018. Θα αναφερθούμε σε κάποια γενικά στοιχεία που αφορούν το μουσείο ή το ίδρυμα. Θα προσπαθήσουμε δημιουργήσουμε ένα κατάλογο με βασικότερο μέλημα την έκθεση. Θα περιγράψουμε τη μόνιμη συλλογή, εφόσον υπάρχει.