Επαύξηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσω μικτής πραγματικότητας - Σιαμάντη, Δέσποινα (2021)
Ο τομέας της αρχιτεκτονικής αποτελεί τον συνδυασμό της τέχνης με την επιστήμη. Παράλληλα η τεχνολογία (τέχνη και λόγος) είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της θεωρητικής επιστημονικής γνώσης με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμένου με πρακτικό όφελος. Η πρόοδος και ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Σήμερα, το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής επανακαθορίζεται και εμπλουτίζεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, θέτοντας τον αρχιτέκτονα ως δημιουργό με ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο σε έναν κόσμο που καθιερωμένοι ρόλοι επαναπροσδιορίζονται στη βάση μιας τεχνολογικής μετάλλαξης. Η επανάσταση στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Πρόκειται για την υλοποίηση, με ψηφιακά μέσα, της πεποίθησης ότι εκτός από την καθημερινή πραγματικότητα υπάρχει και μία άλλη παράλληλη πραγματικότητα. Οι τεχνολογίες που αναπτυχθήκαν για το πέτυχουν αυτό είναι οι τεχνολογίες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητάς. Η εικονική πραγματικότητα είναι η δημιουργία ενός συνθετικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ο χρήστης βυθίζεται, χάνοντας την αντίληψη του πραγματικού κόσμου. Αντίθετα, η επαυξημένη πραγματικότητα είναι η ενίσχυση του πραγματικού κόσμου με την προβολή ψηφιακής πληροφορίας, ενώ ο χρήστης διατηρεί την αντίληψη του περιβάλλοντος που βρίσκεται. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η έρευνα και μελέτη των τεχνολογιών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και τα στάδια εξέλιξής τους στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Πέρα από την θεωρητική προσέγγιση της εργασίας, στο πρακτικό μέρος έχω δημιουργήσει μια δοκιμαστική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.