Απόψεις και αντιλήψεις των νομικών και των υπαλλήλων των δικαστηρίων της Ρόδου για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου - Πίτση, Μαρία-Τσαμπίκα (2021)
Η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης έχουν αποτελέσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών σημαντικά αντικείμενα δημόσιας πολιτικής και νομοθετικής ρύθμισης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεων των νομικών και δικαστικών υπαλλήλων της Ρόδου για την περιβαλλοντική προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Διενεργήθηκε εμπειρική μελέτη σε ένα δείγμα 145 υπαλλήλων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου με ερωτήσεις κλειστού τύπου. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θεωρήθηκαν περισσότερο σημαντικά στο νησί της Ρόδου από το δείγμα ήταν η ρύπανση των υδάτων, τα αστικά προβλήματα, τα αυξημένα απόβλητα, η γεωργική ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας. Καταγράφηκαν χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις δημόσιες αρχές για την ενημέρωση για περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και απόψεις ότι η ΕΕ και οι οργανισμοί προστασίας του περιβάλλοντος έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, συγκριτικά με τις εθνικές αρχές. Οι νομικοί και δικαστικοί υπάλληλοι της Ρόδου θεώρησαν ότι οι δράσεις που έχουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η καλύτερη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι αυστηρότεροι κανονισμοί με πρόστιμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα υψηλότερα οικονομικά κίνητρα και η φορολόγηση σε όσους δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά λιγότερο η εφαρμογή περισσότερων φόρων για την κάλυψη του περιβαλλοντικού κόστους. Οι φιλο-περιβαλλοντικές συμπεριφορές που οι συμμετέχοντες ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν ήταν η ταξινόμηση των απορριμμάτων, η απολύτως απαραίτητη εκτύπωση, το κλείσιμο της τηλεόρασης το βράδυ, η αποφυγή προϊόντων σε σπρέι και η μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Η υποστήριξη προς πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος ήταν μεγαλύτερη για θέματα όπως η αύξηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις, η οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή έρευνας που σχετίζεται με την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και η τροποποίηση της νομοθεσίας στην Ελλάδα σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι φιλο-περιβαλλοντικές συμπεριφορές των συμμετεχόντων, καθώς και οι απόψεις τους για την καλύτερη εφαρμογή της 6 νομοθεσίας επηρεάστηκαν από το φύλο, την ηλικία, τα έτη εργασίας στο επάγγελμα του δικαστικού ή νομικού και το εκπαιδευτικό επίπεδο.