Η οικοξενάγηση ως αφορμή για περιβαλλοντική εκπαίδευση - Μπερερής, Βασίλειος (2021)
Ο οικοτουρισμός είναι μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού. Προήρθε από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες επιστημόνων, οικολογικών ομάδων κ.α. για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στη φύση, την κοινωνία και την οικονομία. Συνυφασμένος με τον βιώσιμο τουρισμό, που ήταν απόρροια της ιδέας για βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθεί και αυτός τις αρχές της βιωσιμότητας, αρχές οι οποίες ‘γεννήθηκαν’ από το περιβαλλοντικό κίνημα που ‘γέννησε’ και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ). Ο οικοτουρισμός λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το μικρό αδελφάκι της ΠΕ. Εξάλλου η ΠΕ είναι ένας από τους βασικούς στόχους του οικοτουρισμού μαζί με την τοπική κοινωνική και οικονομική ευημερία σε ισορροπία πάντα με τη προστασία του περιβάλλοντος. Η οικοξενάγηση ως μια οικοτουριστική περιηγητική δραστηριότητα έχει πολλά κοινά με τη μελέτη πεδίου της ΠΕ και ο ξεναγός κατά πολλούς θεωρείται περιβαλλοντικός εκπαιδευτής. Αυτή η εργασία ορμώμενη από τις ανησυχίες για την εφαρμογή του οικοτουρισμού στην Ελλάδα, αλλά και από την ανάγκη της ΠΕ να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της τυπικής εκπαίδευσης, ερεύνησε την εισαγωγή των αρχών της ΠΕ στις οικοξεναγήσεις. Βασικό ρόλο σε αυτή τη πιθανότητα διαδραματίζει ο ξεναγός. Ο ξεναγός είναι αυτός που ‘εκπαιδεύει’ το τουριστικό κοινό και εντάσσοντας τη ΠΕ, όχι μόνο ως στόχο του οικοτουρισμού, αλλά ως βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης του και ως βασικό εργαλείο στο σχεδιασμό των οικοξεναγήσεων μπορεί να παρέχει πληροφορίες, στοιχεία και δεδομένα σε ένα τομέα καινούργιο για την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει τους αποδέκτες της ΠΕ βοηθώντας τη να κατακτήσει τους στόχους της.