Άσκηση αειφορικής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών natura: μελέτη περίπτωσης Σαρίας Καρπάθου - Μανωλά, Ευαγγελία (2021)
Οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν τοπία ιδιαίτερης αισθητικής, φυσικής και πολιτιστικής αξίας. Τα πλούσια φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και αναψυχής σε αυτές. Ο κύριος ρόλος των προστατευόμενων περιοχών είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η προστασία του περιβάλλοντός τους. Σε αυτό συμβάλλουν οι Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας με τις αρμοδιότητες, τους στόχους και τους πόρους τους. Στην παρούσα εργασία, εξετάζεται η περίπτωση της Β. Καρπάθου – Σαρίας, η οποία ανήκει στο Δίκτυο «NATURA 2000» και αποτελεί τόπο ζωής και αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, καθώς και καταφύγιο για σπάνια είδη χερσαίας και θαλάσσιας πανίδας και ειδών πτηνών. Ξεκινάει με το θεωρητικό τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει ανάλυση διαφόρων εννοιών που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και τους φορείς διαχείρισης αυτών. Ακολουθεί η περιγραφή της μεθοδολογίας έρευνας και των ερευνητικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται, που στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για περιγραφική – βιβλιογραφική μεθοδολογία με χρήση ερωτηματολογίου. Τα δεδομένα που λαμβάνονται αναλύονται με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Προκύπτουν πίνακες και γραφικές παραστάσεις, από τις οποίες βγαίνουν συμπεράσματα για τη στρατηγική που ακολουθείται για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για το πλήθος των αρμοδιοτήτων, των στόχων και των πόρων των φορέων διαχείρισης καθώς και των παθογενειών που προκύπτουν από τη λειτουργία τους, για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και το επίπεδο περιβαλλοντικών γνώσεων του, για την υλοποίηση δράσεων και δραστηριοτήτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται καθώς και για τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους. Κλείνοντας τίθενται προτάσεις και λύσεις προκειμένου να επιτύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορική διαχείριση της περιοχής, ώστε να εξασφαλισθεί η διατήρηση των ζώντων οργανισμών, οι αξίες της φύσης, η ισορροπία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Βόρειας Καρπάθου και της Σαρίας.