Ο ρόλος των συμπεριφοριστικών τεχνικών της θετικής και αρνητικής ενίσχυσης και της ενσυνειδητότητας στην αυτορρύθμιση της μαθησιακής διαδικασίας των ενηλίκων - Στασινούλας, Ελευθέριος (2021)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει τα ευρήματα της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την αυτορρύθμιση, τη χρήση συμπεριφορικών τεχνικών και κυρίως της θετικής και αρνητικής ενίσχυσης και της ενσυνειδητότητας στην εκπαίδευση ενηλίκων. Μέσα από προγενέστερα ερευνητικά δεδομένα έχει υπογραμμισθεί ότι οι παραπάνω μεταβλητές επηρεάζουν σημαντικά την εκπαίδευση των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, καθώς είναι δυνατόν να ενισχύσουν τη μάθηση, τα κίνητρα και τις επιδόσεις των εκπαιδευόμενων. Για τις ανάγκες της μελέτης αυτής διεξήχθη βιβλιογραφική ανασκόπηση και, συγκεκριμένα, έγινε μελέτη άρθρων που περιλαμβάνουν εμπειρικές έρευνες δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα ανασκόπηση περιλαμβάνουν κυρίως, έρευνες που έχουν δημοσιευθεί από το 2000 μέχρι και το 2020 και είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα. Τα αποτελέσματα της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης δείχνουν ότι η αυτορρύθμιση και η ενσυνειδητότητα είναι σημαντικές δεξιότητες τις οποίες είναι δυνατόν να αναπτύξουν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι και να ενισχύσουν τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και τα κίνητρα μάθησης. Επίσης, οι συμπεριφορικές τεχνικές και ο ρόλος της θετικής και αρνητικής ενίσχυσης φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίδοση των μαθημάτων και στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων πέραν του ακαδημαϊκού τομέα. Συμπεραίνεται ότι οι τεχνικές της συμπεριφορικής προσέγγισης (όπως η επιβράβευση και η τιμωρία), η ενσυνειδητότητα και η αυτορρύθμιση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και της μάθησης στους ενήλικες. Έτσι, προτείνεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή σχετικών παρεμβάσεων και στρατηγικών προκειμένου να μπορούν οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι να διαχειρίζονται το άγχος και τη δυσφορία που μπορεί να νιώθουν και που παρεμποδίζουν την ακαδημαϊκή τους επίδοση. Ταυτόχρονα το γεγονός αυτό θα συνεπιφέρει και στην ενίσχυση των κινήτρων για μάθηση και στην καλύτερη επίδοσή τους.