Αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη χρήση βιομετρικών μεθόδων στην εκπαιδευτική έρευνα - Ξυθάλης, Βασίλειος (2021)
η βιομετρική τεχνολογία είναι γνωστή μιας και χρησιμοποιείται όλο και ευρύτερα, με σκοπό την αναγνώριση ή την ταυτοποίηση ενός ατόμου. επίσης, υπάρχουν βιομετρικές μέθοδοι οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. αυτές οι χρήσεις της βιομετρικής τεχνολογίας βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά υπόσχονται να προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα και παιδαγωγικά συμπεράσματα, αν χρησιμοποιηθούν σε μια εκπαιδευτική έρευνα. δυστυχώς, παρουσιάζεται έλλειψη στο ερευνητικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί, αναφορικά με τις αντιλήψεις του κοινού για τη χρήση αυτή της βιομετρικής τεχνολογίας. σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας, είναι η διερεύνηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις ερευνητικές βιομετρικές μεθόδους, καθώς και των αντιλήψεών τους για μια ενδεχόμενη χρήση τους σε μια εκπαιδευτική έρευνα. το δείγμα της έρευνας ήταν 113 εκπαιδευτικοί,. συνολικά, μελετήθηκαν δέκα διαφορετικές βιομετρικές μέθοδοι με ερευνητικές εφαρμογές. τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι οι γνώσεις των εκπαιδευτικών για τη βιομετρία και η εξοικείωσή τους με τις ερευνητικές βιομετρικές μεθόδους, είναι σε χαμηλά επίπεδα. επίσης, οι αντιλήψεις τους για την ασφάλεια και την άνεση των ερευνητικών βιομετρικών μεθόδων, καθώς και για την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και την προστασία στα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων, που παρέχει η βιομετρική τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.