Ζητήματα τεχνικής στη θρησκευτική και κοσμική ζωγραφική του Φώτη Κόντογλου - Ντούκα, Νεκταρία-Μαρούλα (2021)
Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με τον Φώτη Κόντογλου. Ο Φώτης Κόντογλου ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής του, αφού κατόρθωσε να επηρεάσει με τον τρόπο του όλους τους καλλιτέχνες εκείνης της περιόδου. Ο ίδιος δεν επηρεάστηκε από τα ρεύματα της εποχής εκείνης και επικεντρώθηκε στη λαϊκή τέχνη, στην οποία ενσωμάτωσε κάποια στοιχεία από τη Μεταβυζαντινή ή τη Βυζαντινή Τέχνη. Ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να γίνει μία σύγκριση μεταξύ της Κοσμικής Ζωγραφικής και της Θρησκευτικής. Ο Φώτης Κόντογλου ήταν πολυπράγμων άνθρωπος, οπότε δεν θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε μόνο ζωγράφο ή συγγραφέα ή συντηρητή ή αγιογράφο, ο οποίος είχε μία πολυτάραχη ζωή. Στο πρώτο κεφάλαιο θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής του. οι οποίοι τον επηρέασαν ως άνθρωπο αλλά και ως καλλιτέχνη. Έπειτα θα αναφερθούμε εκτεταμένα στις περιόδους της ζωής του που πέρασε για να φτάσει στο σημείο που έφτασε, οι οποίες συνέβαλαν να βρει όχι μόνο την ταυτότητά του, αλλά και το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Αρχικά θα αναφερθούμε στην περίοδο της μονοχρωμίας και στην περίοδο του χρωματικού ιντερμίδιου. Έπειτα θα κάνουμε αναφορά στη δεκαετία του ’30, η οποία ήταν μία δεκαετία «σταθμός» για τον ίδιο, διότι ξεχώρισε ακόμη περισσότερο για τα έργα του. Θα κάνουμε επίσης μία σύντομη αναφορά στην τελευταία του περίοδο, όπου είχε κατορθώσει να ξεχωρίσει, αλλά εξαιτίας ενός δυστυχήματος το οποίο του άφησε κατάλοιπα έφυγε από τη ζωή. Παράλληλα θα αναφερθούμε εν συντομία στο λογοτεχνικό του έργο, αλλά θα αναφερθούμε και σε κάποιες από τις ιδιότητές του. Για παράδειγμα, ως καλλιτέχνης άφησε εποχή με την περιοδική έκθεση Φωτίου Κυδωνιές. Ο Φώτης Κόντογλου ασχολήθηκε επίσης και με τη ζωγραφική, όπου με τα έργα του επηρέασε σημαντικά και τη Νεοελληνική Τέχνης. Τέλος, θα συγκρίνουμε τα κοσμικά και τα θεολογικά του έργα και έτσι θα καταλήξουμε στα συμπεράσματα της εργασίας.