Μεταφορικό ισοδύναμο: μια πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής του: η περίπτωση της Χίου - Βουκελάτου, Ευθαλία Στεφανία (2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει αντικείμενο μελέτης το Μεταφορικό Ισοδύναμο και την πιλοτική εφαρμογή του στην Ελλάδα. Ως Μεταφορικό ισοδύναμο ορίζεται το μέτρο με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς, που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα, με μέσα θαλάσσιας και εναέριας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση». Στόχοι της παρούσας εργασίας είναι: i. Η αποτύπωση της μέχρι τώρα εφαρμογής του μέτρου ii. Η καταγραφή των απόψεων των ατόμων που χρησιμοποίησαν την «επιταγή» του μέτρου iii. Οι προοπτικές εξέλιξης του μέτρου Προκειμένου να διερευνηθούν οι παραπάνω στόχοι διεξήχθη έρευνα πεδίου με διανομή δομημένου ερωτηματολογίου στο σύνολο των χρηστών του δικαιώματος του μεταφορικού ισοδύναμου. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 1/8/2019 έως 31/12/2019 στους κατοίκους Χίου και Οινουσσών. Τα δεδομένα της έρευνας αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS 26, με την εφαρμογή μεθόδων περιγραφικής και επαγωγικής ανάλυσης. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα πεδίου εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και την επέκτασή του στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.